fbpx

Vad är SAD?

Vinter

Är du lite låg i din energi, mer trött, svårt att komma igång med saker under vinterperioden och kanske lite deppig ibland?
Vet du att det är helt naturligt i våra breddgrader.

Vi vill berätta varför och vad kan du göra för att få igång dig själv i vintermörkret.
Få mer energi att komma igång.

Vad Betyder ordet SAD som drabbar oss mer i norden under mörka tider och betyder på engelska Sesonal effective disorder och på svenska kallas det för vinterdepression.

Våra hormoner påverkas av mörkret som gör att saker och ting förändras i våra kroppar.
Vi beskriver nedan mer om vilka och vad vi kan göra för att pigga upp oss mer.


Melantonin

När det är mörkt ute lite för länge om dagarna då stimuleras vissa hormoner mer än vad man kan tro. Melatonin som är ett sömn hormon och ett lugn och ro hormon som vi behöver. Men för oss i mörkare breddgrader kan det upplevas att vi blir mer trötta och kanske slöa för vi får mycket av detta hormon.
Melatonin finns naturligt i vår kropp och produceras i t tallkottkörteln och har sin uppgift att reglera vårt dygn. Hormonet produceras då det är mörkt och vi har större del mörker under vår vinterperiod på dygnet varav detta hormon produceras mer. Eftersom vi har mer mörker på vinterhalvåret så påverkar det oss och stimulerar mer av Melatonin än vi behöver.

Serotonin

Serotonin påverkar vårt humör, vårt välbefinnande och aptit. Har man brist på serotonin som produceras av solljus kan man bli lite deprimerad, lättirriterad och ökad nedstämdhet. Serotonin bildas i centrala nervsystemet och i tunntarmen.

Vad som händer när vi mår lite si och så har vi också en längtan efter kolhydrater som gör att vi kan går upp i vikt under denna period.

Orsaken till SAD är inte helt klarlagt men man vet att solljus har en effekt, jag tror och upplever att många av oss mår lite sämre under mörkare tider. Det sägs också att det kan vara ärftligt betingat eftersom fler i familjen kan må sämre under denna period.

 

Jag har kikat in på NHS hemsida där jag hittat en del information som är hämtad ovan och vad kan vi göra nedan.

 

 

Vinter

 

Tips för dig

Få så mycket naturlig solljus under dagen, lunchpromenad är bra

Sitta nära fönster när du är inomhu

10 minuters rask promenad på dagtid är hälsosamt och räknas in i 150 min träning nedan

Träning och gärna dagtid om möjligt det sägs att 150 min per vecka varav tvådelar mer aktiv träning

Hälsosam balanserad kost är viktigt

Undvika stress

 

 

Me Anima med sina aromaterapeutiska hudvårdsprodukter är specifikt framtagna för dofternas effekter för att vårda både det yttre, alltså hudens välmående och det inre för välbefinnande och hälsa.

Vi har ytterligare mer förslag som vi vet har fördelar när man behöver piggas upp.

Aromaterapi är en gammal gedigen terapiform som har funnits i flera tusen år och är toppen för oss att använda vid många olika tillfällen och här vill vi beskriva mer när energin är låg och lite deppig.

Använda aromaoljor för både huden och våra sinnen.

Behandla sig själv är också toppen, med att smörja in sig dagligen både kroppen och ansikte eller bara en av dessa. Smörja dekolletaget och ta några djupa andetag och det är helt okey med vissa partier som känns bra för dig.
Om man känner sig deppig kan vi rekommendera alla våra produkter för vårt välbefinnande men vi ska självklart ge specifika ingredienser och vilka produkter de finns i:

Bergamott som är en citrus finns i vår nagelolja och eucalyptus kroppsolja och energizing kroppsolja
Pepparmynta finns i eucalyptus kroppsolja
Rosmarin finns i anti-ageing ansiktsolja som vi kärleksfullt kallar ”antitant” olja dessutom finns Geranium som har fina fördelar för vårt välbefinnande och Rosmarin finns även i vår meditation olja som du enkelt rolla på huden.
Eucalyptus piggar upp finns i eucalyptus kroppsolja

Lavendel olja finns i de flesta produkter Me Anima har och är i aromaterapins värld kallad för universums healer, finns också separat i lavender body oil

Gå på behandling är toppen för huden och själen, beröring med aromaoljor som doftar ljuvligt. Det vi tycker om  med dofter påverkar oss positivt.

                                                                                                        Läs mer om våra oljor här

In och kika i vår shop här

Me Anima Watermelon mist